0
Posted 2013-02-02 by Miroslav Kovač in Saveti
 
 

Prebacivanje Latinice u Ćirilicu za Office 2010

Microsoft Office 2010 Cirilica u latinicu
Microsoft Office 2010 Cirilica u latinicu

Prebacivanje latinice u ćirilicu za Microsoft Office 2010 više nije moguće sa alatkom Microsoft Office Trasliterator koju je razvio Microsoft već vam je za ovaj poslić potrebna posebna alatka.

Iako je pre nekoliko godina Microsoft razvio malu alatku – Trasliterator kao dodataka za Microsoft Office 2003, koji služi za prebacivanje latinice u ćirilicu ova alatka više nije funkcionalna na novoj verziji Office 2010.

Softver za prebacivanje ćirilice u latinicu koji je razvio Microsoft – Translit radio je i na prethodnoj verziji Microsoft Office 2007, mada je u pojedinim slučajevima pravio probleme u radu pa smo morali s vremena na vreme da ga reinstaliramo.

Sa pojavom Microsoft Office 2010, program za prebacivanje latinice u ćirilicu više nije bilo moguće koristiti.

Microsoft nije nastavio sa razvojem ovog Office dodatka, tako da smo ostali bez podrške kada imamo potrebu da preslovimo tekst sa latinice u ćirilicu ili obratno.

Dugo sam tragao za dobrim dodatkom ili programom koji bi ovaj zadatak mogao da uradi dobro, brzo i pouzdano i pronašao sam ga kod Albero Art Studia.

 

Kako prebaciti latinicu u ćirilicu u Office 2010

Albero Art je razvio dodatak za Microsoft Office 2010 sa nazivom TranslitGT koji služi za prebacivanje latinice u ćirilicu i koji veoma podseća na onaj koji je razvio Microsoft.

TranslitGT je veoma jednostavan i posle instalacije se integriše u traku sa alatkama u Office 2010 (Toolbar) i poseduje tri dugmeta.

Jedno dugme namenjeno je za prebacivanje latinice u ćirilicu, drugo prebacivanje ćirilice u latinicu i treće koje služi za automatsko prebacivanje teksta iz latinice u ćirilicu ili obratno u zavisnosti od toga koje je pismo korišćeno.

Prebacivanje latinice u cirilicu Windows 2010

Treba napomenuti da je po rečima autora dodatka Gorana Gavrića, TranslitGT namenjen isključivo za prebacivanje teksta iz srpske ćirilice u srpsku latinicu i obratno ali se može koristiti i za ostala pisma sa prostora bivše Jugoslavije.

Da bi program uspešno pokrenuli u Office 2010 neophodno je da prethodno instaliramo Microsoft .NET Framework 4 Client Profile i Microsoft Visual Studio Tools. Tek nakon instalacije ovih komponenti, TranslitGT će moći da se instalira i da se integriše u Office 2010 ili Office 2007.

Važno je napomenuti da ovaj dodatka za Microsoft Office radi i sa prethodnom vezijom Microsoft Office 2007 a razvoj dodatka za najnoviji Microsoft Office 2013 je u toku i ovaj dodatak se nalazi u beta fazi testiranja.

 

TranslitGT Download

TranslitGT Windows 2010Da bi preuzeli TranslitGT morate popuniti sledeća polja a mi ćemo Vam link za preuzimanje poslati na email adresu koju ste uneli.

Vaše ime (obavezno)

Vaša e-pošta (obavezno)

 

Comments

comments


Bitdefender Popust

Miroslav Kovač

 
Softver Berza predstavlja jedinstveni način informisanja o najboljim programima koji su jednom korisniku potrebni u njegovom svakodnevnom radu. Prikazi sa slikama, videom, preporučena cena i download, sve na jednom mestu.


Bitdefender Popust